Zwei neue Kunstausstellungen im Kulturhistorischen
Museum der Rivnensker Gebietes (Ukraine)

ВИСТАВКА СКУЛЬПТУРИ І ЖИВОПИСУ МИКОЛИ СІВАКА

Künstlerporträt: Mykola Siwak

Am 16. Februar wurde im Kulturhistorischen Museum des Rivnensker Gebietes eine Ausstellung „Künstlerporträt: Mykola Siwak“ eröffnet. Mykola Siwak ist einer der bekanntesten Künstler und Bildhauer in der Stadt Rivne. Diese Ausstellung ist der Anfang eines neuen Projektes unter dem Titel „Künstlerporträt“, in dem Künstler aus dem Oblast Rivne vorgestellt werden. In der Ausstellung sind 11 Skulpturen aus Bronze und 18 Bilder von Mykola Siwak zu sehen (Abb. 1).
Bereits seit dem 9. Februar werden 38 Porträts und Landschaften des Malers Leonid Hopantschuk unter dem Titel „Die Heiligtümer der Ukraine-Rus“ (Abb. 2 und 3) gezeigt. Diese Ausstellung dauert bis zum 28. Februar.


Zwei neue Kunstausstellungen im Kulturhistorischen Museum der Rivnensker Gebietes (Ukraine) Zwei neue Kunstausstellungen im Kulturhistorischen Museum der Rivnensker Gebietes (Ukraine)

ВИСТАВКА СКУЛЬПТУРИ І ЖИВОПИСУ МИКОЛИ СІВАКА

16 лютого 2016 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Микола Сівак. Творчий портрет». Цим започатковується новий проект «Творчий портрет митця», в якому будуть представлені митці Рівненщини не лише в їх творчості, але і в образі громадянина, особистості, яка бере активну участь у творенні нового суспільства.
Автором проету є Галина Данильчук – завідувачка відділу виставок музею. «Мета проекту, -- зауважує вона, -- виховувати у членів нашого суспільства культуру, розуміння мистецтва через глибше знайомство не лише з творчістю художника, але і з його мистецьким та життєвим кредо». Об’ємом такі виставки будуть невеликі, але з можливостями представити митця в декількох гранях.
Саме в такій площині відбулася презентація: гості познайомилися з паном Миколою як художником; дізналися про його педагогічну діяльність (його учні успішно вступають до мистецьких академій), про волонтерську роботу.
М.С.Сівак народився у 1953 р. в м. Хмельницький. Закінчив Вижницьке училище прикладного мистецтва, Львівську академію мистецтв. Член Національної спілки художників України.

Складові творчості М.Сівака– скульптура, кераміка і живопис. Він є автором чисельних пам’ятників, які прикрашають міста України. У Рівному – пам’ятник загиблим у локальних війнах на «лебединці», пам’ятник Першій вчительці біля головного корпусу РДГУ та ін.
Він є учасником понад 15 персональних виставок в Україні, учасник виставок в зарубіжних країнах.
На виставці в музеї представлені 11 скульптурних творів у бронзі та 18 живописних полотен, які були виконані в останні роки. Одна із картин надійшла на виставку прямо з мольберта. Його творчість пронизана українською народною пісенною творчістю, легендами і переказами. В його картинах краса Карпат, велич замків, чарівність жінки і просто любов до життя. Авангардизм, пластика, символізм і народність характеризують творчість Миколи Сівака.

«СВЯТИНІ УКРАЇНИ-РУСИ»
В РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

В Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка робіт заслуженого художника України, уродженця Рівненщини, Леоніда Гопанчука.
Прийшли люди, які шанують мистецтво, зокрема живопис, підтримують наше, українське мистецтво, відоме не лише в нашій країні, але і в світі. Їх зустріло в залі буяння фарб, цвітіння мальв і яблунь, величні краєвиди України.
Спочатку задав своєрідний високодуховний настрій заслужений артист України Олексій Заворотній – він прочитав поезію Івана Франка «О, богине…». Присутніх привітав Олександр Булига – директор музею, представив авторку виставки Неонілу Гопанчук. Пані Неоніла розповіла про творчість художника, його життєве і творче кредо. «Він мав величезну енергію, і ця енергія «вибухала» на його полотнах». «Він був високоосвіченим у своєму мистецтві» «Ніколи не продавав свої роботи на історичну тематику – хотів створити колекцію».

Під час презентації були використані радіо- та відеоматеріали: присутні побачили відеозйомки Л. Гапончука на презентації його виставки, послухали фрагменти радіопередачі з його участю.

Загалом на виставці експонуються 38 робіт художника: краєвиди України, її національні пам’ятки, портрети.
Виставка триватиме до 28 лютого цього року.