Ausstellung zur Erinnerung
an die Opfer des Holodomor


Im Kulturhistorischen Museum des Rivnensker Gebietes (Ukraine), Mitglied im VIA REGIA-Netzwerk, wurde am 27. November eine Ausstellung zur Erinnerung an den Holodomor eröffnet. Damit wird die große Hungersnot bezeichnet, die 1932/ 33 in der Sowjetukraine Millionen Menschen das Leben kostete.

(Abbn.: Ausstellungseröffnung im größten Saal des Rivnensker Museums, in der Bildmitte Museumsdirektor Oleksandr Bulyga. In der Kirche St. Peter und Paul in Rivne, das damals zu Polen gehörte, erinnert heute ein Gedenkstein an die Opfer des Holodomor in der Sowjetukraine.)

ВИСТАВКА «СПРОТИВ ГЕНОЦИДУ»
В РІВНЕНСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ


(27 - 29.11.2015)
27 листопада 2015 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Спротив геноциду», присвяченої Дню пам’яті жертв голодоморів.

На цей скорботний захід прийшли науковці, історики, журналісти. Багато було школярів. Виставка була розгорнута у найбільшій залі музею. Її матеріали підготовлені Українським інститутом національної пам’яті спільно із Галузевим державним архівом Служби безпеки України. На стендах представлені унікальні докумнти і фото, які розкривають масштаби спротиву, його форми і методи.

Директор музею Олександр Булига привітав гостей, нагадав про історичні обставини, в яких опинилась Україна у 1920-х роках: Українська революція 1917-1921 років, Україна в умовах НЕПу та українізації у 1920-х роках та наслідки для України сталінського «великого перелому» наприкінці 1920-х років, закликав присутніх запалити вдома свічки на вшанування пам’яті невинно убієнних жертв Голодомору.

Людмила Леонова, завідувач відділу Державного архіву Рівненської області розповіла про те, як мешканці сучасної Рівненгщини у 1930-і роки ХХ століття намагалися допомагати своїм братам у Радянській Україні. В архіві збереглися документи, які свідчать, зокрема, про створення Комітету допомоги голодуючим в Рівному. Один із продемонстрованих нею документів озаглавлений: «Справоздання (Звіт) Рівненського Повіт. Комітету зі збіркової акції за час од 14/12 33р. до 31.1 34.». Нижче йде список зібраного, в т.ч. гроші готівкою, жито, пшениця, гречка, картопля, полотно… Показала п. Людмила також копію документа про Панахиду, що була проведена в православному храмі м. Рівне 29 жовтня 1933 року: «за упокій душ нещасливих жертв голодової смерти наших братів колись пребогатої ПРИДНІПРАЩИНИ та КУБАНІ».

Приємно було спостерігати за учнями на цьому відкритті: не було жодного байдужого обличчя, всі уважно слухали, щось занотовували собі, вивчали стендові документи і фото, обговорювали, сміливо і вдумливо висловлювали свої думки перед телекамерами.

Рівняни змогли оглянути виставку 27, 28 і 29 листопада, а 30-го вона поїхала в турне по всіх районних центрах Рівненщини.