Ausstellung „Wolhynien in meinen Erinnerungen“ mit Werken von Georg Kosmiadi (1886.-1961).

Am 15. März eröffnete das Kulturhistorische Museum des Rivnensker Gebietes die Kunstausstellung „Wolhynien in meinen Erinnerungen“ mit Werken von Georg Kosmiadi.

Georg Kosmiadi war bis zu seiner Umsiedlung nach Hamburg 1940 knapp 25 Jahre in Wolhynien ansässig und arbeitete dort als Kunstlehrer. 1940 mussten er und seine Familie “heim ins Reich“ nach Hamburg umziehen.

Alle 38 Gemälde wurden in Hamburg in den Jahren 1941 bis 1961 gemalt. Auf den Bildern ist die Stadt Rivne mit ihre Straßen und Häusern zu sehen.

Jetzt wohnt Nadija Kosmiadi, eine Tochter von Georg Kosmiadi, in Rivne (im Foto links sitzend)

Die Ausstellung ist bis 31. März zu sehen.

Kunstausstellung: Wolhynien in meinen Erinnerungen Kunstausstellung: Wolhynien in meinen Erinnerungen Nadija Kosmiadi, eine Tochter von Georg Kosmiadi, in Rivne (im Foto links sitzend)

Виставка «Волинь у спогадах Г. Косміаді (1886-1967). Експонується вперше.»

15 березня 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Волинь у спогадах Г. Косміаді (1886-1967). Експонується вперше.»

В основу виставки покладена тематична колекція з приватної арт-галереї Надії Косміаді в Рівному, яка складається з 38 картин, написаних маслом, темперою, аквареллю. Роботи створювались у Гамбурзі в 1941-1961 роках Георгієм Косміаді.

Глядач може побачити пейзажі Рівного та його околиць такими, якими запам’ятав їх художник і зберіг у своїй пам’яті.

Куратором виставки є старший науковий працівник відділу науково-методичної роботи музею Людмила Шлапак.

Найбільша зала музею заповнилася вщерть: прийшли поціновувачі живописного мистецтва, учні художніх шкіл, мистецтвознавці, члени обласного відділення Національної спілки художників України, учні Рівненської Української Гімназії (Георгій Косміаді працював у ній свого часу), лауреати обласної художньої премії ім. Г. Косміаді, знайомі та друзі пані Надії Косміаді – дочки художника.

Директор музею Олександр Булига привітав усіх зі значною подією в культурному житті міста, нагадав, що виставка відкривається напередодні 24 березня – дня народження художника, картини якого до сьогоднішнього дня ще ніде не експонувалися.

Це особливий підбір творів художника – адже після вимушеної еміграції родини Г. Косміаді за кордон в 1940 році він більше ніколи не повертався до Рівного, але до кінця свого життя зберігав це місто в своїй пам’яті, і ностальгічні спогади залишав на картинах, зображуючи вулиці, парки, будівлі Рівного 20-30-х років ХХ століття, його околиці, краєвиди, якими їх востаннє бачив перед від’їздом.

Головною частиною експозиції виставки є сценічна зона, де розміщені картини, що безпосередньо стосуються перебування родини Г. Косміаді в Рівному – їх будинок на Кручі, 3 (зараз не існує), сусідні вулиці, традиція сімейного чаювання на терасі, кущі бузку, квіти, басейн… Центральне місце в цій експозиції займає портрет Надії Косміаді, написаний Олександром Гурістюком (2017), лауреатом премії ім. Г. Космаді. Це чудова робота художника: ми бачимо шляхетну, інтелігентну жінку, яка присвятила своє життя неймовірно благородній справі – показати світові високий духовний світ свого батька, його служіння не тільки мистецтву, але і вихованню високих естетичних нахилів тим учням, яких він навчав у Рівному.

Без сумніву, виставка буде цікава різним глядачам – і просто любителям живопису, і мистецтвознавцям, і краєзнавцям (дослідникам історії Рівного). Але радимо поспішати – виставка діятиме до 31 березня.